Otkriven spomenik Prešernu u Podgorici

//Otkriven spomenik Prešernu u Podgorici

Otkriven spomenik Prešernu u Podgorici

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ocijenio je da Prešernov park postaje novo mjesto za sastajanje i druženje u Podgorici. Stijepović je poručio da on simbolizuje prijateljstvo Crne Gore i Slovenije, kao i Podgorice i Ljubljane.

Stijepović je naglasio da su sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem realizovali brojne projekte, kao i da je Ljubljana uzor upravi Glavnog grada Crne Gore.

Gradonačelnik Ljubljane je naglasio da je jedina slika, koju drži u kabinetu poslije 12 godina rada, ona sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem sa otvaranja spomenika Njegošu u Ljubljani.

“Današnje otvaranje je dokaz da se prijateljstvo nastavlja”, poručio je Janković.

Janković: Prijateljstvo se nastavlja (rtcg.me)Janković: Prijateljstvo se nastavlja (rtcg.me)

Počasni konzul Crne Gore u Sloveniji i donator Vojislav Kovač ocijenio je da je današnjim činom realizovana ideja inicirana 2014. kada je u Ljubljani postavljen spomenik velikom Njegošu.

“Spomenike poklanjam s željom da svjedoči o prijateljstvu i gostoprimstvu glavnih gradova. vjerujem da će Podgoričani prihvatiti Prešerna, kao što su stanovnici Ljubljane Njegoša”, poručio je Kovač.

 

“Prešernov park novo mjesto za druženje” (rtcg.me)

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ocijenio je da Prešern pjesnički gorostas, koji je pokazao otvorenost za iskustvo svjetskog romantizma.

“On narodnom govoru nije prilazio nostalgično, već sa izgrađenom poetskom sviješću. Zato se njegova poezija pokazala tako velikom. Znao je da se uzdizanjem narodnog govora može stvoriti uporište za procese koji vode potpunom nacionalnom oslobođenju”, poručio je Bogdanović.

Slovenački ministar kulture Anton Persak kaže da je danas za sve nas značajan dan, jer svjedoči o prijateljstvu dva grada i dva naroda.

“Njegos i Prešern imaju puno toga zajedničkog. Iako su bili po pozicijama različiti, obojica su bili romantičari i stvorili su duhovnu bazu naših nacija”, poručio je Persak.

 

Među prisutnima i predsjednik Crne Gore (rtcg.me)Među prisutnima i predsjednik Crne Gore (rtcg.me)

Svečanosti prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i veliki broj zvanica iz javnog i kulturnog života pored kojih i članovi društva prijatelja Slovenije NVO Vida Matjan.

 

 

 

2018-07-05T14:25:32+00:00