Odkrit spomenik Francetu Presernu v Podgorici

//Odkrit spomenik Francetu Presernu v Podgorici

Odkrit spomenik Francetu Presernu v Podgorici

Župan Podgorice Slavoljub Stijepović je ocenil da Prešernov park postaja novi prostor za sestajanje in druženje v Podgorici. Stijepović je sporočil da on simbolizira prijateljstvo Crne Gore in Slovenije, ter Podgorice in Ljubljane.
Stijepović je poudaril da sta z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem realizirala stevilne projekte, in da je Ljubljana na zgled upravi glavnega mesta Crne Gore.
Ljubljanski župan je poudaril da je edina fotografija, katero drži v kabineti po 12 let dela, tista z predsednikom Crne Gore Milom Djukanovićem, z otvoritve spomenika Njegošu v Ljubljani.
“Današnja otvoritev je dokazilo da se prijateljstvo nadaljuje” je sporočil Janković.

Janković: Prijateljstvo se nastavlja (rtcg.me)
Častni konzul Crne Gore v Sloveniji in donator Vojislav Kovač je ocenil da je z danšnjim dejanjem uresnicena ideja katera je inicirana 2014. ko je v Ljubljani odkrit spomenik velikemu Njegošu.
“Spomenik darujem z željo da bo priča prijateljstvu in gostoljubnosti glavnih mest. Verjamem da bodo Podgoricani sprejeli Preserna, kot so stanovalci Ljubljane sprejeli Njegoša” je sporočil Kovač.

 

Minister za kulturo Aleksandar Bogdanović je ocenil da je Prešeren pesniški velikan, kateri je pokazal odkritost za izkusnje svetovnega romantizma.
“On ljudski govorici ni pristopal nostalgično, temvec z izgrajeno pesniško zavestjo. Zato se je njegova poezija pokazala tako velika. Vedu je da se vzdigom ljudske govorice lahko naredi oporisce za procese kateri vodijo popolni nacionalni osvoboditvi”, je sporočil Bogdanović.

Slovenski minister za kulturo Anton Peršak je dejal da je danes pomemben dan za vse nas, kajti priča o prijateljstvu dveh mestih in dveh narodih.
“Njegoš in Prešeren imata dosti tega skupnega. Če prav sta bila na različnih položajih, oba sta bila romantičarja in ustvarila duhovno osnovo naših narodov”, je sporočil Peršak.

 

Među prisutnima i predsjednik Crne Gore (rtcg.me)
Med prisotnimi je bil predsednik Crne Gore Milo Djukanović ter gosti iz javnega in kulturnega življenja, med katerimi tudi člani društva prijateljev Slovenije NVO Vida Matjan.

 

 

 

2019-11-20T14:13:11+00:00